Fördelar med hästmassage

Hästar är kända för sin starka, smidiga kropp, och för otroliga prestationer både inom snabbhet och styrka. Men precis som för oss människor kan dessa kraftprover slita på muskler och leder, vilket riskerar att sluta i minskad rörlighet och smärtsamma förslitningsskador. På samma sätt kan hästar som upplever svår stress, eller andra psykiska påfrestningar, drabbas av spänningar. För att råda bot på dessa åkommor kan man med stor fördel pröva på hästmassage.

Denna typ av behandling kan inte ersätta veterinärvård, men är ett fantastiskt komplement, och används ofta för att förebygga skador. Massagen innebär att kroppens mjuka vävnader trycks och tänjs om vartannat, vilket i sin tur bibehåller mjukheten. Fördelarna med behandlingen är många, och är rent av nödvändiga i många fall, särskilt för hästar som tränas och tävlas regelbundet.

Hästmassage bidrar till att lösa spänningar och kramper, vilka kan vara skadliga för hästen om de lämnas obehandlade. Det motverkar att hästen felbelastar sina ben och kroppen, vilket i sin tur förhindrar förslitningsskador. Detta hjälper också till att förebygga ledskador. Som vid all annan typ av massage bidrar behandlingen till en förbättrad blodcirkulation till musklerna, något som är avgörande för hästens prestationsförmåga. Blodet pumpar ut näring och syre, och tar bort slaggprodukter, vilket är stärkande för hästens immunförsvar. Den psykiska påverkan som massagen utgör är också viktig. Behandlingen bidrar till avslappning, och kan också frigöra endorfiner, vilket motverkar smärta och sprider lyckokänslor. Att utföra hästmassage innebär en nära kontakt med hästen, och det leder till en bättre gemenskap. Som om inte allt detta vore nog är massagen dessutom bra för att stimulera talgkörtlarna som sitter i huden. Denna naturliga hudolja bidrar till en friskare och glansigare päls.

Hästar som råkat ut för skador kan ofta läka snabbare och bättre med regelbunden massage. Avslappningen och den ökade blodcirkulationen har en helande effekt, och vid eventuell ärrbildning kan det bidra till att hålla huden elastisk. Det finns dock tillfällen då massage bör undvikas, som till exempel vid feber, infektioner, hudsjukdomar, m.m. Fråga din veterinär om du är osäker, eller hästmassören om du nyttjar dennes tjänster.

Förutom massage är det bra att lära sig hur man bäst stretchar sin häst. Precis som vid vår egen träning kan hästar få träningsvärk, vilket kan motverkas av stretchning. Efter ett avslutat träningspass finns en rad olika övningar man kan utföra för att hjälpa hästen att sträcka ut muskler och leder på ett varsamt sätt. Detta motverkar onödiga spänningar, och håller din häst stark och välmående.